Lyhyesti

Aika rientää kun on kivaa!

Uusimaa Juoksee on Porvoon Urheilijoiden ja Sanomalehti Uusimaan yhteinen, niin mikä?

Aloitimme Uusimaa Juoksee -toiminnan liikuntatempauksena vuonna 2012, sitten se oli Opetusministeriön tukema hanke, josta kasvoi tiiviissä yhteistyössä Suomen Urheiluliiton kanssa valtakunnallinen Juoksuliike. Porvoossa se on vankiintunut pysyväksi toiminnaksi, jossa on monta kertaa viikossa mukana kymmeniä – tai jopa satoja – monen näköisiä, ikäisiä ja kokoisia juoksun ja ulkoilun ystäviä sekä liikkeelle lähtijöitä. Viisi vuotta on jo juostu!

Yksi perusperiaate on luultavasti auttanut meidät tähän pisteeseen – Tinkimättömyys. Se on ilmennyt vuosien saatossa monella tavalla: Treenejä ei ihan herkästi peruta, vaan ne pidetään, satoi tai paistoi. ”Yhteisjuoksuissa paistaa aina aurinko, sateellakin!” Toisinaan se on taas tarkoittanut sitä, että treenireiteiltä on kaivettu ylös kiviä ja kantoja, on sahattu juuria ja lapioitu hiekka – ihan omin pikku kätösin. Ja vain siksi, että ihan jokaisella olisi parempi juosta. Talvisin on ennen treeniä pyöritty ympäri Porvoota etsimässä parasta mahdollista juoksupaikkaa, jotta suunniteltu treeni olisi mahdollisimman hyvä vetää läpi. Niin, ja niitä treenejä on suunniteltu ja konsepteja kehitelty ja vielä kerran suunniteltu niin sisällä, puhelimessa, metsässä ja karttapohjilla. Ihan vain siksi, että ne toimisivat mahdollisimman hyvin ihan jokaisen osallistujan kannalta. Ja suunnitellaan muuten jatkossakin!kyltitpaidat

Mutta toisaalta tärkeintä roolia on koko ajan näytellyt osallistujakaarti, siis kaikki te, jotka olette olleet mukana! Kiitos, olette mahtavia! Ihan jokainen, tekin, jotka ette syystä tai toisesta ole viime aikoina käyneet treeneissä. Te olette tehneet kaiken tämän mahdolliseksi. Luoneet ryhmähengen, ottaneet avosylin vastaan kaikki uudet tulijat, auttaneet virallisina ja epävirallisina lenkkivetäjinä pyynöstä ja pyytämättä. Tsempanneet kaveria ja saaneet tsemppausta, nauraneet huonoille vitseille, lähteneet yhdessä kuka minnekin tapahtumaan, saaneet ystäviä ja olleet ystäviä toisille. Luoneet ihan aidon yhteisön, jonne on joka kerta yhtä hienoa tulla!

ryhma-kapea

Kaikesta tästä huolimatta edelleen tuntuu, että suurin este uusille ihmisille tulla mukaan on huoli siitä, pärjääkö. Ja sama huoli tuntuu olevan monella aiemmin mukana olleella, jolle jostakin elämään kuuluvasta syystä on tullut taukoa juoksusta. Ja vaikka kuinka yrittäisimme kertoa, että aina on hyvä aika tulla mukaan ja ketään ei haittaa, vaikka et heti jaksaisikaan (kaikki muut murehtivat kuitenkin enemmän omaa jaksamistaan kuin sinun) – niin ei… Millä ihmeellä tämän kynnyksen voisi poistaa? Tule mukaan! Käännetään asetelma vaikka toisin päin, me tarvitsemme sinua! Ihan tosissaan, täällä on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat tukeasi jaksaakseen pysyä liikkeessä! Et voi jäädä kotiin, et vain voi! Sohvalla ehtii istua sitten vielä treenien jälkeenkin, mutta mieli on silloin paljon parempi.

Uusimaa Juoksee on Porvoon Urheilijoiden ja Sanomalehti Uusimaan yhteinen ruohonjuuritason hyvinvointihanke, johon kaiken ikäisten on helppo tulla mukaan. Ja paljon enemmän!

Tänäänkin on hyvä päivä juosta!

img_7783